Thursday, 21 October 2010

hEaLtHy RaDiAnCe gLoW ChEeKs


Rasanya ramai kat luar sana yang suka bila pipinya nampak merah2 gebu.. Muka pun akan nampak segar dan lebih berseri2.. Walaupun AcHiKz tak guna pemerah pipi sebab tak minat sangat tapi tak salah rasanya berkongsi serba sikit tentang bagaimana untuk menambah seri di wajah dengan menggunakan pemerah pipi..

Jurusolek profesional selalu tekankan bahawa pemerah pipi perlu disapu mengikut bentuk muka kerana teknik sapuan yang berbeza diperlukan.. Perkara pertama yang perlu dibuat, pandang tepat ke cermin dan kenal pasti bentuk muka anda sebelum mempelajari teknik sapuan pemerah pipi..

Berikut adalah 4 teknik sapuan pemerah pipi yang berbeza mengikut bentuk muka..




credited to : greatestlook.com

Beberapa tips untuk dapatkan hasil yang diigini :
- pilih pemerah pipi yang sepadan dengan warna gincu yang akan dipakai..
-pemerah pipi disapu disaat akhir solekan sebelum bedak tabur..
- gunakan berus pemerah pipi besar (macam jurusolek profesinal pakai) tapi guna berus yang berasingan untuk bedak tabur (jangan campur)..

EcoTools Bamboo Blush Brush
credited to : vivagranolaveganstore.com

The Body Shop Blush Brush
credited to : communitylivejournal.com

- gunakan jari tengah jika menggunakan pemerah pipi jenis gel atau krim..
- pandang tepat ke cermin dan SENYUM!! ini memudahkan anda kenal pasti bahagian yang akan disapu pemerah pipi..
- jika terlebih sapu pemerah pipi jenis serbuk, gunakan bedak tabur untuk kurangkannya.. jika guna pemerah pipi jenis krim, kurangkan dengan tisu.. cuci bahagian yang disapu pemerah pipi jenis gel atau pun cecair dengan pelembap..
- akhiri solekan dengan menggunakan bedak tabur yang disapu pada keseluruhan muka..
- apabila gunakan berus, sapu pada satu arah sahaja.. sapuan secara berputar akan membesarkan bahagian yang sepatutnya disapu pemerah pipi..

Beberapa contoh pemerah pipi yang terdapat di pasaran..

M.A.C Blushcreme
credited to : sugarscape.com

Bobbi Brown Cream Blush Stick
credited to : beutysteals.com

Rimmel Mousse Blush
credited to : thebeautybunny.com

L'oreal Blush Minerals Blushers
credited to : communitylivejournal.com

Revlon ColorStay Mineral Blush
credited to : audreydao.com

AcHiKz : mungkin akan cuba tapi bukan sekarang.. he3

6 comments:

Heidi Shafiq said...

cis.. kenape aku bc entry ni smpai abis? aku lelaki.. oh tidak.. :P

Wahida Nasution Thakhrim said...

trimas sebab sudi baca sampai habis.. nanti leh la kasi beauty advice kat kawan2 perempuan yang baru belajo pakai blusher.. (^^)

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

la aku pun ter baca post ni terasa aww lak

Wahida Nasution Thakhrim said...

he3.. okeh la tu.. ada sikit sisi feminin b.r.u.t.a.l.s.o.l.o yg tersembunyi..

Anna Boleyn said...

hehe thanx for sharing achikx. sebelum ni main taruh je blusher. kikikiki :p

p/s : 2 hari ni anna boleyn happy sangat sebab :

2266 pageviews with 1145 unique visitors for Hana Love Nest! :)

Wahida Nasution Thakhrim said...

sama2 share benda yang menarik.. wah!! ramainya UV.. tahniah..