Akhirnya!! Berjaya jugak AcHiKz masak asam pedas.. Selama ni cuba tapi tak berjaya.. Ada aje yang kurang, ada aje yang terlebih.. Kali ni dah secukup rasa..
Meh AcHiKz nak share resipinya.. Measurement bahan2 tu ikut citarasa sendiri yea..
Bahan-bahan :
3 ekor ikan kembung saiz besar
2 biji tomato - dibelah empat
1 tangkai bungan kantan - dibelah dua
5 tangkai daun kesum
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
air asam jawa - ikut selera
Bahan - bahan dikisar
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu teh kunyit serbuk
cili giling - ikut selera
Cara Penyediaan :
-Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang dikisar hingga naik minyak dan wangi..
- masukkan semangkuk air dan biarkan sehingga mendidih..
- masukkan ikan dan kecilkan api (kalau ikan tak tenggelam, tambahkan air lagi)..
- setelah mendidih, masukkan daun kesum, bunga kantan, air asam jawa, tomato dan garam secukup rasa..
- biarkan mendidih lebih kurang 10-15 minit dalam api yang perlahan (tambah apa2 yang patut kalau tak cukup rasa yang diingini)..
- sedia dihidang..
No comments:
Post a Comment