Sunday, 5 December 2010

DoA AkHiR TaHuN & aWaL tAhUn HiJrAh


Doa akhir tahun dibaca pada waktu Asar pada akhir bulan Zulhijjah sebanyak 3 kali.. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :

"Kesusahan bagiku dan sia2lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan ALLAH binasakan aku satu saat jua.. Dengan sebab membaca doa ini, ALLAH ampunkan dosanya setahun.."

DOA AKHIR TAHUN HIJRAH
(klik untuk lebih jelas..)

Ertinya :
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, segala puji bagi Allah seru sekalian alam, selawat dan salam kepada junjungan Rasul dan kepada keluarganya dan sahabatnya sekalian..

Ya Allah, sesungguhnya pada tahun ini aku telah melakukan laranganMu tapi aku masih belum bertaubat sedangkan Engkau tidak reda dan melupai perkara itu.. Engkau telah mengangguhkan azabMu yang telah ditetapkan padaku.. Engkau telah memerintahkan supaya aku segera bertaubat dari kesalahan itu.. Sesungguhnya pada hari ini aku memohon keampunan dariMu, ampunilah aku dan apa yang telah aku lakukan pada tahun ini Engkau redai dan Engkau janjikan pahala maha aku memohonnya dariMu.. Ya Allah, ya Karim, ya Zaljalali wal ikram..

Selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad s.a.w serta ahli keluarga Baginda dan para sahabatnya.. Segala puji pujian hanya bagi Allah, tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam..

Amin... Amin... Amin...


Doa awal tahun dibaca sebanyak 3 kali selepas waktu Maghrib pada malam 1 Muharram.. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :

"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana ALLAH telah mewakilkan 2 malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan.."

DOA AWAL TAHUN HIJRAH
(klik untuk lebih jelas..)

Ertinya :
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, segala puji bagi Allah seru sekalian alam, selawat dan salam kepada junjungan Rasul dan kepada keluarganya dan sahabatnya sekalian..

Ya Allah, Engkaulah yang kekal abadi buat selama-lamanya.. Demi kelebihanmu yang Maha Agung dan kemurahanmu yang melimpah, sesungguhnya pada tahun ini aku memohon padaMu perlindungan dari syaitan yang direjam, pembantu2 dan tentera2nya.. Aku juga memohon perlindungan dari nafsu amarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku dengan perkara2 yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diriku padaMu..

Selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad s.a.w.. Segala puji pujian hanya bagi Allah, tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam..

Amin... Amin... Amin...

AcHiKz : Selamat tahun baru buat seluruh umat Islam tak kira dimana anda berada.. Semoga kita menjadi umat Islam yang lebih baik pada tahun ini..

2 comments:

Anonymous said...

terima kasih diatas perkongsian.. semoga kita semua mendapat rahmat dari-Nya

Wahida Nasution Thakhrim said...

lebih baik kita sambut tahun baru yang ni dari tahun baru yang lain.. betul tak??