Monday, 9 May 2011

Lauk istimewa sempena hari lahir Annisa


Hari ni ulang tahun Annisa Syahrul Nizam yang ke-6.. Walaupun jauh tapi AcHiKz tetap raikan hari lahir anak saudara AcHiKz.. Cuma sambut berdua aje dengan ayah sebab mama kerja.


Makan tengahari ni AcHiKz sediakan ikan terubuk bersambal yang dimasak dalam ketuhar..

Bahan-bahan :
1 ekor ikan terubuk saiz sederhana
garam dan serbuk kunyit

Sambal :
10-15 tangkai cili kering
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 batang serai
1 inci halia
1/2 inci belacan

Cara penyediaan :
1- bersihkan ikan dan lumur dengan garam dan kunyit.
2- kisar halus bahan2 sambal.
3- panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sehingga pecah minyak kemudian disejukkan.
4- panaskan kuali leper dan tuangkan sedikit minyak.
5- goreng kedua2 belah ikan lebih kurang 3 minit.
6- sediakan aluminium foil, sapu sedikit minyak dan letakkan ikan terubuk tadi.
7- ratakan sambal diseluruh ikan termasuk bahagian luar.
8- bungkus masukkan dalam ketuhar yang sudah dipanaskan dengan suhu 150 darjah Celcius.
9- masak ikan selama 30-40 minit.
10- hidangkan

8 comments:

KAMIHIDUP said...

peh, terubuk!!! sedap, manis.

taliff said...

Adoiiiii!!!!! Lapaq tengok Ikan Tu!!!

Singgah Dari :I Think OF

khaifaiz said...

lama tak mkn ikan ni.. Mesti best gila hingga jilat ibu jari..

Wahida Nasution Thakhrim said...

kamihidup : yea!! sedap, manis dan segar!!

Wahida Nasution Thakhrim said...

taliff : kalau lapaq pi makan cepat..

Wahida Nasution Thakhrim said...

khaifaiz : memang best gila!!

Heidi Shafiq said...

wahh.. sedap.. :)

taliff said...

Wahida : Tapi tu ikan terubuk tu~~~Sodap nyerrr~~~~Nak Jugak!!!!