Bahan-bahan :
20-30 ekor udang (saiz besar)
7 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 cawan air
serbuk lada hitam dan garam secukup rasa
Cara penyediaan :
1- Udang dibersihkan, dibuang kulitnya tapi tinggalkan sikit dibahagian ekor.
2- Gaul tepung gandun, serbuk lada hitam, serbuk penaik dan garam bersama air. Sukatan air berbeza ikut citarasa masing2.. Tapi jangan cair, nanti tepung tak melekat pada udang.
3- Bancuhan dibiarkan seketika dalam peti sejuk (dalam 15-30 minit).
4- Keringkan udang dengan 'kitchen towel' untuk elakkan minyak meletup masa menggoreng udang.
5- Panaskan minyak, gaulkan udang dengan sedikit tepung gandum, kemudian celupkan udang dalam bancuhan tepung tadi.
6- Goreng hingga keperangan.
7- Hidangkan bersama sos kegemaran korang.
15 comments:
:)
zuwairi : selamat datang!! enjoy your stay here.. (^^)
kamihidup : ringkas tapi menjawab segalanya.. he3
masuk ni udah 12 kali aku jumpa blog ada gambo makan makan
brutalsolo : di AcHiKz HoUz memang sentiasa ada gambar makan2.. he3
waaaa....sedap2.....
nikaviolet : memang sedap pun.. tak dapat nak gambarkan manis udang tu.. terbaik la!!
edapnyer achik....lama tak makn..petg ni nak watlah ekeke mcm rajin jer bunyi hehehe
atiey : pos kat AcHiKz yea nanti.. he3
tolong emailkan aku 3 pinggan ok.
sedapnya, bak sini sikit
sakakarma : email gambar pinggan 3 keping boleh la.. he3
sharinginfoz : kan dah kasi resipi tu.. sedap tau.. jangan lupa cuba yea..
wahhhhh..sedapnye ^ ^
rahimah : sedap~~ (^^)
Post a Comment